Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Az oldal bal alsó sarkában lévő fogaskerékre kattintva a beállításokat bármikor módosíthatja. 

A mászásnak két formája létezik ...

A mászásnak két formája létezik ...

A szabadban mászás és a teremben műfalon mászás.
A hegymászás és a magashegyi expedíciók nem ebbe a kategóriába tartoznak.

A műfal mászás:

A teremben mászásnak három űzhető verziója van ezek röviden és tömören:

Köteles mászás: Felső köteles biztosítással a fal tetején két fix pontból épített standban egy karabinerben fut a kötél, a mászóé az egyik szár, a másik a biztosító emberé. Az előlbe mászásnál a mászó viszi fel a kötelet a fix pontba, úgynevezett közteseket használva (2 karabiner egy rövid hevederrel összekötve) Ezt akasztja az előre a falban rögzített nitt fülekbe, amik megakadályozzák, hogy lezuhanjon.

Boulder mászás: A boulder jelentése kőtömb. 3-4 méteres magasságig szabadon mászva egy kitalált mozdulatokból álló feladat megmászása. Teremben kötött lehet a lépés és a fogás is főleg versenyeken.

Gyors mászás (speed climbing): Időre kell felrohanni a falon felső köteles biztosítással meghatározott időre.

Szabadban mászás:

A szabadban mászás sokkal változatosabb, itt lehet sziklán és jégen mászni, boulder tömbökön, sportutakon 8-30 méter magasságig, magas falakon, amik 30,60 métertől akár 1000 méter hosszúak is lehetnek. Lehet előre kiépített utakat mászni, ahol az úgynevezett nittek előre be vannak fúrva a sziklába és ezeket kell megakasztani mászás közben.

A Clean mászásnál különböző eszközökkel mászunk, amiket próbálunk eltenni a szikla természetes formáiba. Ez a fajtája a mászásnak sokkal több tapasztalatot felszerelést és gyakorlatot igényel.

Van jég mászás és vegyes mászás, dry tooling. Emellett van még szó szerint elvetemült mesterséges mászás, ami a fal nehézségéből eredően mindenféle mászás technikai eszközök alkalmazásával próbálnak feljutni a csúcsra. Ezekkel az eszközökkel húzzák fel magukat.

A solo mászás, amikor kötél nélkül másznak, a mászás legveszélyesebb formája. Ebből született meg a deep water solo, ami teljesen biztonságos verziója ennek a műfajnak.Magyarra fordítva annyit tesz, hogy mélyvízi szabad mászás kötél nélkül. A mászás egyik legszabadabb verziója, zuhanás tengerbe vagy tóba felfrissülés melegben és már mászhatunk is tovább!

(Forrás: Redrock Mászóterem)